onsdag 21 april 2010

Chokladtårta med bananer, Smörkrämsfyllda havreflarn och Fudge med smak av kola!

Upplagd av hello-emma kl. onsdag, april 21, 2010
Reaktioner: 
Chokladtårta med bananer

Detta är en tårta som jag gjorde för nästan 2 år sedan till min mamma när hon fyllde år. Vid denna tid var jag inte speciellt intresserad av bakning och gjorde en tårta med ingredienser som vi hade hemma!


Tårtbottnar:
2 dl mjölk
1 dl kakao
1 dl strösocker (till chokladmjölken)
1 krm salt
150 g smör
1 dl strösocker (att röra ihop med smöret)
1 ½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllning:
1 ½ dl vispgrädde
2 bananer

Glasyr:
60 g ljus blockchoklad
75 g smör
½ dl strösocker
2 msk mjölk

Garnering:
chokladströssel eller daimkulor


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.

Häll mjölk, kakao, strösocker och salt i en kastrull och koka upp. Rör om då och då så det blir en fin chokladsmet. Låt chokladmjölken svalna.

Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter och med löstagbar kant.

Rör rumsvarmt smör och strösocker poröst, använd gärna elvisp. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning, gärna med elvisp (kör bara några sekunder till en jämn smet). Häll sedan i chokladmjölken och vetemjöl och rör ihop allt till en smet (går bra med elvisp på låg hastighet).

Häll smeten i den bröade formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna med handduk över.

Dela kakan i två bottnar. Lägg den ena bottnen på ett tårtfat. Vispa grädden. Mosa eller skär bananerna i skivor. Bre lite av grädden på bottnen. Lägg på bananerna och sedan resten av grädden. Lägg sedan på den andra bottnen.

Gör glasyren genom att smälta chokladen på svag värme tillsammans med smöret och sockret. Tillsätt mjölken. Ställ sedan glasyren kallt så att den blir tjockare och mer tungrörd så att det blir lättare att bre på den på tårtan (annars rinner den bara av, som den gjorde på min men det är också jätte gott!). Ställ gärna kastrullen i kallt vattenbad så svalnar den ganska snabbt. Rör om i den under tiden. Först händer inget men sedan blir den snabbt mycket tjockare.

Bred på glasyren och strö över chokladströssel eller daimkulor. Låt tårtan stå kallt.

Receptet är från recepten.se

Smörkrämsfyllda havreflarn

Jätte, jätte goda havrekakor som är fyllda mer chokladsmörkräm. Mamma gjorde dessa kakor till ett kalas vi hade förra året och jag tyckte de var så goda att jag åt upp alla dessa kakor som blev kvar och efter det gjorde jag direkt en ny sats som försvann väldigt snabbt! Enkla kakor som är värda att provas!

Krämfyllda havreflarn:
ca 22 fyllda kakor

100g smält smör
1 3/4 dl strösocker
½ dl vispgrädde
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Fyllning:
100g smör
2 dl florsocker
2 msk kakao

Värm ugnen till 175 grader.
Rör ihop det smälta smöret med sockret. Tillsätt grädden. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Fördela klickar med 1½ tsk smet på en plåt, smorjd eller med bakplåtspapper. Grädda i ca 10 min. Låt svalna något, lägg sedan över på ett galler för att svalna helt.
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen. Bred lite kräm på hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten.

Recept från boken "Sommaren söta" av systrarna Monica Eiserman och Lisa Eiserman Frisk.

Sjötorps Fudge

Dessa gjorde vi i jul och hade riktigt god smak men var alldeles för söta, nästa gång skär vi ner på sockerhalten lite.

500g råsocker (testar med 350g nästa gång)
1 dl grädde
1 dl mjölk
20 g smör
1,5 msk ljussirap
1 msk vaniljsocker

Tillagning

Det är bäst att använda sockertermometer vid kokningen för att se när fudgen kokat färdigt annars får man göra kulprovet.

1 Blanda ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Värm på svag värme tills sockret har löst sig.
2 Koka upp blandningen utan lock och låt därefter koka under lock i 5 minuter. Låt den sedan koka utan lock till 120 grader. Rör om då och då.
3 Låt blandningen svalna till 70 grader och rör den kraftigt tills den tjocknat en aning. Häll den i en smörad form cirka 20 x 20 centimeter.
4 Låt fudgen stelna och skär den sedan i bitar.

Receptet är från Allt om Mat

3 kommentarer on "Chokladtårta med bananer, Smörkrämsfyllda havreflarn och Fudge med smak av kola!"

Ett Kakmonster on 23 april 2010 02:09 sa...

Hej svej!

Nu är det bara några dagar kvar! Skicka in recept till http://cakeofsweden.se och få chansen att vinna en resa för två till Shanghai!

Mniam mniam.

Daniella - BakeCake on 24 april 2010 02:29 sa...

Oj, så gott det ser ut! Ha en jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake

Sandra drömkaka on 24 juni 2010 02:51 sa...

Oj oj oj så himla god den där tårtan både ser ut och låter, mmm nu vill jag baka :) !

Skicka en kommentar

 

Cupcakes 'n' stuff! Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez